please clik eh..

Monday, April 6, 2009

homestay banghuris....jika tidak kerana ass dr razak.... taklah aku tahu ape tuh homestay...so ass group ass..we decide BANGHURIS HOMESTAY di sepang... nice view..nice person...Kemudahan Penginapan Di Homestay Banghuris...jom kita lihat...

Setiap rumah yang dijadikan penginapan mempunyai pelbagai kemudahan seperti:
a) Sofa

b) katil
c) peralatan elektrik seperti televisyen, radio, pemain cakera padat
d) talian internet
e) Kipas dan penghawa dingin

3. Akiviti-Aktiviti Utama di Banghuris Homestay

a) Aktiviti-aktiviti kebudayaan

Para tetamu berpeluang untuk melihat serta mempelajari tarian dan muzik tradisional seperti lagu-lagu rakyat, persembahan cempuling, tarian samada tarian masyarakat , Melayu, Arab, Cina mahupun India. Selain itu, para tetamu berpeluang untuk menghadiri perkahwinan jika terdapat penduduk kampung yang akan berkahwin. Antara aktiviti yang akan dijalankan ialah bersama-sama melakukan persiapan persandingan, pelamin, upacara bersanding, berinai, bersilat mahupun bergotong-royong menyediakan lauk-pauk kenduri. Malah, terdapat juga beberapa tetamu yang mengadakan majlis perkahwinan di Banghuris Homestay kerana tertarik dengan cara perkahwinan masyarakat melayu .

Demi memberi pendedahan lebih dekat dengan kebudayaan melayu, para penduduk telah menubuhkan Kumpulan Cendana Klasik yang diasaskan oleh Haji Basir b. Wagiman dan diketuai oleh Encik D’roo. Kumpulan ini adalah gabungan daripada muzik asli dan moden yang membuat persembahan di majlis perkahwinan dan juga menghiburkan para tetamu. Malah para tetamu turut berpeluang untuk bermain peralatan muzik tradisional seperti gendang, enteng-enteng, kempoi dan gong. Antara lagu dendangan kumpulan ini adalah seperti Joget Teman Sejati, Empat Dara, Bila Mama Pakai Celana, Penggodaan, Ketawa Lagi, Kerana Budi Jasad Tertawan, Poco-Poco, Sway, Jangan Tenung-Tenung, Puteri Gunung Ledang dan Revival.

b) Mengenali makanan tempatan

Aktiviti membolehkan para tetamu mengenali makanan tradisional rakyat Malaysia kerana para tetamu dapat merasa sendiri keenakan makanan Melayu seperti pulut, ikan kering, kari daging, ikan air tawar yang dimasak samada digoreng mahu pun dikukus serta banyak lagi. Malahan mereka akan diajar cara makan menggunakan tangan.

c) Perusahaan Desa

Sememangnya Kampung Banghuris terkenal dengan perusahaan desanya seperti pembuatan kuih tradisional dan makanan ringan seperti kerepek kentang , ubi kayu dan banyak lagi makanan ringan yang dijadikan jualan komersil sebagai aktiviti ekonomi di kampung tersebut.

d) Kebun buah-buahan

Kebun buah-buahan di Banghuris Homestay pula memberi peluang kepada para tetamu mengenali dan merasai keenakkn buah-buahan tempatan seperti mangga, nangka, pisang, tembikai, kelapa, betik, durian, manggis dan rambutan. Para tetamu berpeluang menanam sendiri anak pokok tersebut sebagai tanda simbolik kedatangan mereka di Banghuris Homestay. Selain itu, tetamu juga berpeluang melihat sendiri pemprosesan kopi, mengait kelapa sawit serta diajar cara-cara untuk menoreh getah.

e) Aktiviti sukan dan rekreasi

Memancing ikan air tawar di tasik berhampiran, menangkap ketam adalah aktiviti menarik yang dijalankan untuk para tetamu. Selain itu, permainan tradisional turut diajar kepada para tetamu seperti permainan galah panjang, sepak takraw, congkak, batu seremban dan banyak lagi.

4. Pakej yang terdapat di Banghuris Homestay adalah seperti berikut:

1. a) Pakej 2 hari / 1 malam

b) Bayaran : RM250.00 Seorang

c) Aktiviti :

i. Hari Pertama


- Minuman ringan
- Lawatan seluruh kawasan Homestay dan Lawatan Agro
-“Alam Hijau”- penanaman pokok sebagai tanda kedatangan tetamu ke Banghuris Homestay
- Lawatan ke ladang kopi, ladang kelapa sawit dan ladang getah
- Lawatan ke kilang perusahaan desa seperti ubi kayui, pisang dan kentang
- Jamuan makan tengahari
- Sambungan program lawatan
- Jamuan makan malam
- Aktiviti bebas (bergantung kepada permintaan tetamu)

ii. Hari Kedua

- Jamuan Sarapan Pagi
- Aktiviti bebas (bergantung kepada para tetamu)

- Jamuan Tengahari
- Lawatan ke Kuala Lumpur

2. Aktiviti tambahan

- pelbagai aktiviti boleh dipilih dan setiap aktiviti akan dikenakan bayaran tambahan yang dibayar kepada keluarga angkat masing-masing. Antara aktiviti yang boleh didapati ialah :

a) Lawatan ke Putrajaya
b) Permainan Gasing
c) Permainan Congkak
d) Permainan Layang-layang
e) Permainan Sepak Takraw
f) Permainan Teng-teng
g) Persembahan Kebudayaan seperti Cempuling, Jedor, kompang, tradisional


4. INFORMASI

Sungai Banghuris Homestay Centre
Kampung Hulu Chuchoh
43950, Sungai Pelek
Sepang, Selangor, Malaysia
Faks : 03-31421010

1. Encik Haji Basir bin Wagiman
012 – 6628548

2. Encik Haji Salam Wasimah
019 – 2325758

3. Puan Misriah Natijo
019 - 3919547

No comments: