please clik eh..

Friday, June 10, 2011

kerana emak nak vogue... baby sendiri terancam!

statement tak tahan ngeri..
ngeri untuk aku lah..korang hati strong..takpelah
post ne aku dapat dari blog  dr.totin ...ngeri jugak bila baca

yelah...kita ne beria nak bersolek bagai ... meng cun tahap meletops
sedangkan alat komestik yang kita pakai ne bole sebabkan anak sendiri dalam bahaya...

'kamon sarahh....'akak mekap jewwww... bukan buang anak hokeyyyyy'

please all the beauty ladies.... please be carefull
learn the risk before late...
product ne memang banyak jual 
tapi jarang diorang mention bad influence pada orang ramai..
yelah...lingkuplah market diorangkan???
takkan nak potong leher sendiri yer.. i'm rite?

product ne amat berbahaya kepada ibu mengandung....coz ia boleh rosakkan janin ...
lets read post yang Dr.Totin ne bagitahu...
Apakah FTALAT

Ftalat adalah kumpulan bahan kimia yang digunakan untuk buat plastik PVC . 
Ftalat juga digunakan untuk sesetengah bahan kosmetik kita. 
Ftalat ini lah yang akan menjadi punca meracunkan kandungan kita dengan menjejaskan kemampuan pembiakan janin, termasuklah kecacatan sewaktu lahir pada organ pembiakan lelaki. 

Contohnya, elok-elok anak kita lelaki, 
aleh-aleh keluar anak tak ada testis. -_- Anak tak nangis, kita yang nangis. Tsk.

Takpun kenapa bila anak dah besar jadi mandul?
Salahkan emak. 
Salahkan emak yang suka pakai kosmetik bukan bukan sewaktu mengandungkan kita.
Paling sedih, anak kita akan berisiko tinggi terkena kanser testis pabila dewasa,
jika kita menggunakan kosmetik yang mengandungi Ftalat. 


Antara produk yang mengandungi racun Ftalat:-

1. Pewangi Poison dari Christian Dior

    2. Pantene Pro V “Healthy Hold”
      3. Deodoran Arrid
         
        4. Penyembur rambut Aqua Net
          5. Tresor Eau De Parfum
            6. Deodoran intensif 24jam Rexona
              7.  Perfume dari Eternity, Chanel no 5, dan Tommy Girl

                8. Produk penyembur rambut Vidal Sassoon,Essentials dan Tommy Girl


                9. Deodoran dari The Body Shop dan Nivea


                10.Mousse rambut dari Wella dan Studio Line


                Bukan tak boleh pakai, tapi jangan pakai waktu pregnant. To all, please share this ok?
                so mummies, watch out ur cosmetic ok?

                untuk papa,ayah, daddy, walid....please take noted!
                walaupun isteri anda tidak bersolek semasa mengandung..jangan risau... aura seorang ibu akan terpancar dari wajah isteri anda...

                pilihan di tangan anda...
                spread the news please. Take noted.

                2 comments:

                Freaky said...

                nasib baik tak pernah pakai semua tu

                hunnyAPIS said...

                ooo...baru tau..tQ for sharing~~